Hírdetés

Üzenőfal

Kisszótár

2010.03.11. 02:57 | Reactor | 18 komment

Címkék: szótár számítástechnikai

Ezen az oldalon összegyűjtöttem a leggyakrabban hallott számítástechnikai szakkifejezéseket, és érthető emberi nyelven igyekszem megmagyarázni őket a nagyérdemű számára.

Bug: Programozói hiba, "veleszületett" hibája egy játéknak.

Patch: Programozói- és játékhibákat kijavító utólagos frissítés, vagy program.

Crack: Másolás- és írásvédelmet eltörlő, vagy módosító program vagy fájl. Ide tartoznak az úgynevezett "nincs CD" fájlok is, amik szükségtelenné teszik egy programhoz a CD/DVD meglétét.

Link:  Hivatkozás egy weboldalra, tágabb értelemben kapcsolatot is jelent.

Keygen: Key generator, azaz kulcs generátor. Regisztrációs kulcsokat előállító program egy védett programhoz.

Serial: Egy védett programhoz tartozó kódszám, ami megszünteti az összes korlátozást(szériaszám).

Intro: Bevezetője egy filmnek, vagy játéknak.

Outro: Kiköszöntője, lezárása egy filmnek vagy játéknak.

Menü: A játék fő kezelőfelülete, ahonnan az összes választási lehetőség kiindul.

Opciók: Beállítások. A játékoknak az a menüje, ahol a beállításokat elvégezheted.

HUD: A játékosod állapotjelzői a képernyőn (életerő, töltényszám, kulcsok stb.)

Platform:

- Levegőben lévő vagy falhoz erősített párkány, vagy padló.

- Ha játékra mondják, akkor általában 2 dimenziós oldalnézetes ugrálós-mászkálós játékot jelent.

- Harmadik értelmezésben jelenthet még játékgépeket is, például Nintendo-t, Xboxot, vagy PlayStation-t.

FPS:
- First Person Shooter, háromdimenziós első szám első személyes lövöldözős játék.
- Frames Per Second, másodpercenkénti képfrissítés játékoknál.
A kettő NEM összekeverendő!

TPS: Third Person Shooter, háromdimenziós első szám harmadik személyes (külsőnézetes) játék.

RTS: Real Time Strategy, valós idejű stratégiai játék.

MMMORPG: Internetes szerepjáték/kalandjáték.

Szimulátor: Valamilyen jármű kezelését, irányítását utánzó játék. Többnyire harci járműveknél alkalmazzák ezt a kifejezést.

Help: Súgó, írott segítség, kézikönyv.

Stilisztikai hiba: Főleg grafikai hibákra alkamazható ez a kifejezés. Olyan hibát jelöl, ami nem zavarja és nem is akadályozza a játékmenetet.

Cheat: Ejtése "csít", konkrétan csalást jelöl. Ide tartoznak az olyan lehetőségek, amikkel semmi erőfeszítéssel nagy előnyhöz juthat a játékos, például sebezhetetlenség vagy végtelen töltény. A pályakódok, és a játékban bennemaradt programozói hibák (bugok) nem számítanak csalásnak.

Trainer: Külön program egy játékhoz, ami mindenféle előre beállított előnyökkel látja el a játékost. Hasonló a csaláshoz, de a trainer mindig játékon kívüli járulékos program.

Online: Interneten lévő, interneten játszódó

High score: Pontszám

Screenshot: A monitoron látható képről készített kép.

Screensaver: Képernyőkímélő

Random: Véletlenszerű(en)

Easter egg: Húsvéti tojás, azaz egy elrejtett mulatságos, meglepő dolog, aminek vonatkozása van a készítőkre, vagy más egyéb széles körben ismert játékon kívüli dologra.

God mode: Sebezhetetlenség vagy örök élet. "Isten mód".

Warez: Illegális film- zene- vagy programletöltő internetes oldal.

Emulátor: Környezet-utánzó program, ami lehetővé teszi olyan játékok működését is, amik az adott körülmények között nem indulnának el. Például Nintendo emulátor lehetővé teszi Nintendós játékok futtatását PC számítógépen. DOS emulátor a régi DOS operációs rendszert teszi elérhetővé.

Single player: Az alap játék egy számítógépes játékban, mikor magát a játékról szóló küldetéseket, pályákat játszod végig, tehát nem az interneten játszol más játékosok ellen, és egy "különszobában" játszol. Fordítását tekintve "egyjátékos küldetés"-nek lehetne fordítani, és elsősorban az jellemző rá hogy a játékhoz kapcsolódó történethez kapcsolódnak a pályák.

Multiplayer: A Single player ellentéte. Az adott játék helyi hálózaton vagy Interneten történő játszását jelenti más emberi játékosok ellen (ez nagyon fontos).

Skirmish: Ennek a szónak nincs igazán magyar fordítása. Személyre szabott játékot jelent, amikor nem a játék történetét (tehát nem az előre beállított hadjárat-küldetésekkel játszol),hanem saját magadnak beállított pályát játszol végig. A multiplayer (többjátékos) módtól abban különbözik, hogy az összes ellenfelet a gép irányítja.

Mod:
- Egy játékból készült rajongói változat, amikben módosítások (javítások vagy kiegészítések) találhatóak az adott játékhoz. Ha egy játékot valaki megváltoztat úgy, hogy nem szánja teljesen külön játéknak, azt nevezzük modnak.
- Chateken/fórumokon lévő felügyelő, moderátor. Feladata a békés csevegés biztosítása.
- Féldigitális hang-fájl, félúton a MID és a WAV között. Régebbi játékok használták, mára már visszaszorult az alkalmazása.

TC: Total Conversion, azaz teljes megváltoztatás. Egy játéknak olyan fokú megváltoztatása, ami már elszakad magától az eredeti játéktól, és külön játéknak számít.

Medikit: Elsősegély-csomag - esetleg még "Medkit".

Armor: Páncélzat, vagy golyóálló mellény

Ammo: Lőszer

Pixel: Képpont. A látott képnek a legkisebb egysége.

Textúra: Egy játékban a különféle falakat,tárgyakat stb. borító felszín, de bármilyen grafikát jelenthet.

Polygon: Tömör háromdimenziós modell.

Space shooter: Általában felülnézetes vagy oldalnézetes űrhajós-lövöldözős játék. Scrolling shooter néven is ismerik, ilyenkor általában nem kifejezetten űrhajós játékot jelent.

Beat'em up: Verekedős játék, ahol közelharcban csapnak össze az ellenfelek.

Geek: Számítógép-szakemberek gúnyneve, nem összekeverendő a játékmániás "kockákkal". Geek-nek általában programozókat, hibaelhárítókat, és szoftverszakembereket hívnak.

File hosting: Internetes tárhely. Olyan internetes oldal, ahová feltölthetsz egy fájlt (ami lehet bármi, nemcsak kép meg zene meg hasonlók), és az oldal eltárolja neked ezt a fájlt. Oldaltól függően mások le tudják tölteni a feltöltött fájlodat úgy is hogy nem vagy fent az interneten, és így meg tudod osztani másokkal is azt, amit feltöltöttél. A legismertebb file hosting internet-oldalak között van a Rapidshare, a Megaupload, a 4shared, és még sorolhatnám.

Torrent: Nevezik még BitTorrentnek is. Ez egy olyan megosztási módszer, amikor közvetlenül más számítógépéről töltesz le valamit, vagy más tölt le a Te számítógépedről valamit. Külön program szükséges hozzá, valamint egy TORRENT kiterjesztésű fájl, amit el kell indítani, vagy be kell tölteni ahhoz hogy működjön a dolog. A torrentek letöltésére használatos programokat torrent klienseknek nevezik, és sok fajtájuk ismert. Nem mindig megbízható, ugyanis előfordul hogy hiába töltöd be a TORRENT fájlt, senki nem osztja meg azt, amire a fájl szól.

Seeder: A torrenthez kapcsolódó fogalom. A seeder azt jelöli aki megoszt a gépéről valamit, és mások tőle töltenek le. Több seeder jelenléte gyorsítja a torrentről való letöltést.

Leecher: A seeder ellentéte. A leecher az, akinek nincs a gépén a kívánt holmi, és éppen tölti le. Sok leecher jelenléte lassítja a torrentről való letöltést.

Human BBQ: Embersütés

Remake: Egy régi játéknak vagy filmnek az újra elkészítése, modernizálása, tökéletesítése. Szó szerint "újracsinálást" jelent.

Mana: Varázserő

Pod: Fegyverállvány, hajón vagy repülőn fegyver felpakolására szánt üres hely. Ha élőlénnyel kapcsolatban mondják, akkor tojást vagy petét értenek alatta.

Telepod: Emelvény, ami elteleportál valahova. A fülkétől abban különbözik, hogy semmi nem veszi körül az emelvényt. Főleg a Doom, a Doom II és a Final Doom játékokban használták, de a Duke Nukem 3D-ben is feltűnik.

Speedrun: Végigrohanás egy adott pályán, anélkül hogy bármit is összegyűjtenénk, fölvennénk, vagy bárkit is megölnénk, hacsak nem muszáj. Az utóbbi időben terjedt el ez a játékmód, hogy a játékos végigszáguld az egész pályán, a szükséges minimumot teljesíti. Szerintem néha eléggé gügye, és idióta szórakozás, amikor a játék készítői hosszú órákat, napokat töltenek azzal el, hogy csinosítanak, kifaragnak egy nagyon szép, látványos, hangulatos pályát, a játékos meg csak átszáguld rajta, aztán még versenyezgetnek is, hogy ki csinálja meg rövidebb idő alatt. Külön aranyos dolog, mikor például lövöldözős játékkal csinálják meg ezt, autóverseny-pályának nézve a szintet. Nem jó.

Embed: Beágyazás. A kifejezést arra használják, amikor egy videót kitesznek több weboldalra, hogy onnan is meg lehessen nézni.

RatyiDániel: Eredeti neve RedlyDaniel, 2007-ben jelent meg a Youtube-on. Ő volt a legelső ismert ember a történelemben, aki leutánozta freddyD sorozatát, eléggé fogyatékos és dilettáns módon. Webkamerával (!) vett fel videót különféle jó játékokból, amikkel semmi baj nem volt, és ilyen-olyan kitalált címen a sárga földig lehordta őket. Legismertebb alkotása a világhírű FPS játék, a Doom kétrészes kritizálása volt, ezeket a műveit "Rossz beszerezhető játékok" néven publikálta. Nem sokkal ezután "Rossz háztartási cuccok" címmel indított újabb sorozatot, ahol élelmiszereket ócsárolt ok nélkül, és kidobta őket a szemétbe. Minden vágya az volt, hogy ő is ismert, és ünnepelt személyiség legyen, mint freddyD - bizonyos értelemben el is érte a célját. Jelenleg őt utálják a legtöbben a Youtube-on, és a többi videómegosztón is. Nem tudni, hogy néz ki, egy messzi-messzi tájon, RatyiDániel-landen él, ahová még nem jutott el az értelem. Őróla nevezték el az úgynevezett "RatyiDániel-módszert" is.

RatyiDániel-módszer: Elég széles körben elterjedt jelenség, főleg a másolgatók (kopizók) között, nevezik még RatyiDániel-camnak is. Azt nevezik RatyiDániel-módszernek, mikor a videós webkamerával, fényképezővel, telefonnal, vagy videókamerával veszi fel a monitoron látható képet, nem felvevőprogrammal.

Jewtube: A Youtube gúnyneve - nem összekeverendő a tényleges Jewtube-bal! (Az előbbit kisbetűvel, az utóbbit nagybetűvel kell írni).

Komód: Lassú mozgású, kényelmeskedő bútordarab :)

Youtube wars: Gyakran előforduló esemény a népszerűbb videóknál, főleg amiket leginkább pozitívra értékeltek. Jön egy kis senkiházi, ír egy fikázó kommentet, mire a videó rajongói jó alaposan lehurrogják őt. Ezt persze nem hagyja szó nélkül a senkiházi, visszapofázik, akinek tud, és voilá! - Youtube wars. (A kifejezést más videómegosztó oldalakon is így használják)

Network: Hálózat

Malware: Kártékony programok gyűjtöneve

Adware: Reklámprogramok gyűjtőneve

Féreg: Ha nem egy pofátlankodó illetőre használjuk, a féreg általában egy alattomosan beszivárgó vírusfajtát jelent, ami egy fertőzött weboldal látogatásával mászik rá a gépre.

Trojan: Magyarul trójai. Olyan program, ami látszólag hasznos tevékenységet végez, illetve ártalmatlan, gyakorlatilag meg rombolja a gépedet, adatokat továbbít valahová, és a többi, és a többi. Nagyon gyakori, hogy hamis antivírus programnak vagy kémprogram-ölőnek álcázva magukat jutnak fel a rendszerre.

Rootkit: Nagyon rosszindulatú és veszedelmes program, ami beírja magát a rendszerbe, és miközben az operációs rendszer részeként viselkedik, alattomban egy távoli gép felé "nyit ki kaput". Főleg hackerek használják, akik korábban feltörtek már egy masinát, és egy rootkit segítségével bármikor visszatérhetnek, sokkal könnyebben.

Backdoor: Hátsóajtó-program. Nagyon veszélyes, mivel feltelepülése után zöld utat adhat egy ismeretlen második személynek, aki teljes kontroll alá vonhatja a gépedet, figyelheti, mit csinálsz, a lehetőségek korlátlanok.

Spyware:  Kémprogram. Hasonló a vírusokhoz, férgekhez, a legtöbbje nem is okoz annyi galibát, viszont remekül tudnak információt lopni a gépedről.

Keylogger: Olyan program, ami figyeli, és megjegyzi, milyen billentyűket ütsz le. A mostanság divatos MSN- iwiw- Facebook- stb. feltöréseknél és jelszólopásoknál használják leggyakrabban.

Kék halál: A Windows igen jól ismert rendszer-összeomlása: egy kék képernyő jelenik meg, rajta fehér betűkkel hibaüzenet. Általában nagyon súlyos hibát jelez, de spontán is megjelenhet - ilyenkor általában nyom nélkül "gyógyul". Idegen szóval "BSoD"-nak rövidítik.

FAQ: Gyakran ismételt kérdések

Ping: Internetes adatküldési fogalom. Pingnek azt az időmennyiséget nevezzük ami aközött telik el, hogy a számítógéped elküldi az adatot, és megkapja rá a távoli másik számítógéptől a választ. Egyszerűbben szólva "elérési idő".

NPC: "Non Player Character" Olyan szereplő a számítógépes játékban,amit a program irányít. Nevezik még "bot"-nak is.

Tentakulás: A Tentaculat nevű idegen népszerű elnevezése az X-com Terror from the Deep nevű játékból.

HD: A "High Definition" (magas definíciós) kifejezés rövidítése.

CGI: A World Wide Web-et lényegében felépítõ honlapok a dokumentumokat úgy érik el, hogy a HTTPkiszolgáló gépeknek/programoknak jelzik, hogy melyik honlapra van szükségük. A kiszolgáló a kérés alapján kiadja a dokumentumot. Mivel a honlap lehet akár kérdõív is, amelyet a felhasználó kitöltve küld el a kiszolgálónak, a kommunikációnak ezt a böngészõprogram —> kiszolgáló irányát is megoldották: így született a CGI. Ez tulajdonképpen egy olyan kommunikációs felület (csatolófelület), amelyen keresztül a böngészõprogramok (általában a kliensek) a HTTP kéréseket kiszolgáló gépekkel/programokkal kommunikálnak.

A CGI másik jelentése: "Computer Generated Image" - számítógép által készített kép. Főleg filmekben alkalmazzák (és általában a legnagyobb trollok szokták ócsárolni hogy milyen szar).

NPC: Non-playable character, azaz minden olyan játékos vagy szereplő, amit a program irányít, nem játszható (például az ellenségek).

NEDM: A NEDM egy szállóigévé vált rövidítés, ami a Youtube-n indult 2006 környékén. Azzal kezdődött a történet, hogy egy agyabeteg idióta videót készített arról, ahogy egy macskát ketrecbe gyömöszöl, és elevenen eléget, aztán ezt a videót fel is tette internetre az ogrish.com webhelyre. Akkora felháborodást keltett a videó, hogy az Ogrish látogatói feljelentették a hapsit, aki megégette a macskát (el is kapták és hűvösre vágták az állatkínzó nyavalyást), ezek után törölték a videót mindenhonnét. Nem sokkal ezután megjelent a videónak egy némiképp rövidített változata, ami alatt a Doom nevű számítógépes játékból kivágott zene szólt (ezt is törölték aztán). Mindenkit, aki 5 csillaggal szavazott erre a másodvideóra, leszavaztak, és amikor azzal védekeztek, hogy csak a Doom-zene miatt nézték meg, egy Youtube felhasználó a következőképpen válaszolt nekik:

"Okay Spotz. Since you do not "condone" burning kitten your sites have been 3'D until further notice. Still... nothing justifies 5'ing burning kittens. Not even Doom music."

A válasz utolsó mondatának kezdőbetűiból állt össze a NEDM kifejezés. A videókban látott szürke macska NEM azonos a megégett cicával - ez egy macskaeledel-gyár kabalaállata. A videókban szerepel még szőlőzsír is,de nem tudni, miért.

Meme: Internetes szállóige. Például a híres "Ne fürgyé' le!" mondat is egy meme.

Fad: Ugyanaz mint a "meme". Internetes szállóige.

Troll: Olyan illető, aki azért regisztrálja magát közösségi oldalakra, hogy káromkodjon és kötekedjen mindenkivel. Elég visszataszító, nulla életű emberfajta.

U jelly?: Irigykedsz?

Spell: Varázslat

Achievement: Elért eredmény

Rip: Valamilyen játékból a benne szereplő dolgok kiszedése - lehet ez grafika, hang, zene, vagy bármi, ami a játék részét képezi, akár történet is. Két fajtája ismert: "átlagos" rip, és hard rip. Az átlagos rip szerkesztőprogramokkal történik, amik tudják olvasni és kezelni a játék belsőségeit. A hard rip az videófelvevővel, képkimentővel, vagy hangfelvevővel kiszedett anyag - "durva módszer". A folyamat neve "ripping".

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lambdateam.blog.hu/api/trackback/id/tr291830381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dark White · http://darkwhite.blog.hu/ 2010.06.29. 14:10:24

Mi ez!?
Human BBQ: Embersütés
Ja és miért számítástechnikai szakkifejezés?

Urgod 2010.07.13. 18:24:41

@Dark White: A Heavy Troopersnek van egy ilyen száma. Mondjuk azt nem értem, h miért számítástechnikai kifejezés...

Matrix150 2010.07.16. 15:47:13

KÖSZÖNÖM A SOK SEKITSÉGE!!!

Reactor 2010.07.30. 17:10:26

A Human BBQ-t csak poénból tettem bele :)

Dark White · http://darkwhite.blog.hu/ 2010.08.01. 20:44:10

@Reactor:
O,hohó...
És én még rákerestem a Google-n...

pisti42 2010.11.06. 13:06:56

helló srácok!Most jelentkeztem be.

pisti42 2010.11.06. 13:08:40

Megkérlek rá reactor hogy ha tudod mutasd be a cod 5-öt!

pisti42 2010.11.06. 13:12:25

Szerintem aranyos delktev!

pisti42 2010.11.06. 13:13:56

Még új vagyok itt.

.

bloggerek 2010.12.22. 00:18:41

Ja szerintem is aranyos de amúgy Detlev na mind1.Tényleg az aminek kinéz egy nagy ****darabnak XD.

Reactor 2012.02.07. 01:37:21

Frissítettem a kisszótárat pár új fogalommal!

MrMultiFrodo 2012.05.04. 19:56:32

A NEDM leírása sokkolt. De a dalra rákerestem, és nem is olyan rossz.(NYUGI,AZT, AMIKOR ELÉGETI A CICÁT AZT NEM NÉZTEM MEG!)Nem szeretem annyira a macskákat , de ilyen felfoghatatlan dolgot egyszerűen nem tennék.És még van képe ezt le videózni,ismétlem LE VIDEÓZNI!Ki az az elmebeteg állat aki ilyet csinál?
süti beállítások módosítása