Hírdetés

Üzenőfal

Új videó riadó - Limbo

2012.04.22. 03:55 | Reactor | 6 komment

Most jön egy olyan "játék", ami nem játék, és amit meglehetősen komolyan kell venni. Előre is elnézést kérek azoktól, akik baromkodásra számítanak majd. Az eljövendő néhány videó meglehetősen karót nyelt hangulatú lesz, olyan témával, amelyről a játékipar eddig teljesen elfeledkezett, és amit csak mostanában kezd feldolgozni, és amit az emberek jelentős százaléka valószínűleg azért nem fog élvezni, mert képtelen átérezni.

A soron következő játékbemutató a LIMBO. Az egyik legjobb játék, amivel valaha játszottam.

Igyekszem a tőlem telhető legalaposabban elmagyarázni, mi is tulajdonképpen a Limbo. Nehéz lesz, mivel nem vagyok se goth, se cyberpunk, se steampunk, csupán velük szövetséges, no de azért a 3 goth barátnőm hagyott némi örökséget nekem, emellett rendelkezem még egy nagy adag empátiával is, éppen ezért többé-kevésbé egész képet próbálok mutatni a Limbo-ról. A 2011. év egyik legsikeresebb játéka, és a legkülönösebb számítógépes játék, amivel 26 éves pályafutásom alatt találkoztam. Még maga a Lambda Team címeres játéka, a Half-life se volt ennyire megfejthetetlen. A készítőket leszámítva mái napig nem tudja senki, miről szól valójában a játék, mi a befejezése, és mit is játszottunk végig. Rengeteg parázs vita és flame war-youtube war forrása volt már a Limbo, igen sok külföldi videós készítette már el a maga véleménykifejtését róla abban a hiszemben, hogy megtalálta a Szent Grált, tudja már, mi a Limbo. Persze ezt más videós sem hagyhatta szó nélkül, így a vita eleve eldönthetetlen. Igazság szerint soha, senki nem fog rájönni, átlátni, hogy mi a Limbo valójában.

Ha a stílusát vizsgálom, ilyen roppant elvont, mélymelankólikus, dark-gothic-steampunk-cyberpunk típusú oldalnézetes (platformer) kalandjáték. Egy nevenincs kisfiú a főhős, aki egy ködös, ismeretlen erdőben ébred. Nem tudni, hogy került oda, miért van ott, és mi a célja...de haladni kell előre, az ismeretlenbe. Hohó, mondhatnátok, ez mitől újszerű? Pont ilyen volt az Another World és a Heart of Darkness is! Valóban, ezekkel a játékokkal nagyon sokban megegyezik a Limbo, de ugyanannyiban el is tér tőlük. Kicsit Heart of Darkness, kicsit Another World, sőt, még a You Are Empty-vel is sok a hasonlóság benne (a hangulat, a háztetős pályák, a filmbetétek). Harcolni, támadni nincs lehetőség, logikai feladványokkal és rébuszokkal kell felülkerekedni a természet akadályain, a bennünket körülvevő ellenséges érzelmű többi emberrel, és a számtalan csapdával. Hogy mi a cél? Nem tudni, éppen csak sejteni lehet. A hivatalos leírás szerint a lánytestvérünket keressük ezen az elvarázsolt, földöntúli helyen, ami lehet éppen a Föld is egy poszt-apokaliptikus érában, esetleg egy másik párhuzamos valóság, ahol másként alakultak a dolgok, mint a mi világunkban. De jól is van ez így - az egész történetet belengi valamiféle balladai homály, kifejezetten jó, hogy nem  szájbarágós, megmagyarázós történettel van dolga az embernek...

 

 

Ennél a játéknál különösen fontos, hogy az ember jól lássa az összképet, és lehetőség szerint megpróbálja átérezni magát a "játékot". Pontosan ezért tetszett nekem a You Are Empty is - ugyanaz a hangulat árad belőle, amit a Limbo-nál is meg lehetett figyelni. Sőt, ehhez a játékhoz méginkább passzolt volna a "You Are Empty" cím, vagy a "Gothika" (az azonos című film után). A történet során egyre inkább megkedveltem a kis fickót, tudtam vele azonosulni, valószínűleg ez a Limbonak az egyik nagy adu ásza: nemcsak irányítjuk a kisfiút, hanem azonosulunk is vele. A kisfiú tudjátok kire emlékeztet nagyon engem? Saint-Exupery regényéből a Kis hercegre.

Bár korábban azt írtam, a Limbo leginkább az Another World-ről lett mintázva, kis kutakodás után rájöttem, hogy mégsem az a játék képezi a Limbo alapját. Sőt, még csak nem is játék - hanem egy kis művészfilm. Egy steampunk művészfilm egész konkrétan, 2008-ból, ami egy filmfesztiválra készült. Összesen 26 perc, reggeli közben végig lehet nézni, kísértetiesen hasonlít a Limbo-ra.

 

Sok nézőm írt levelet a játékban fellelhető - összesen 10 - elrejtett fehér tojással kapcsolatban, amiket össze lehet taposni. Ezeknek a játék szempontjából nincs jelentőségük, viszont ha a játékot Steam-ról vette meg valaki (boltban nem lehet kapni a Limbo-t), és megtalálta mind a 10 elrejtett tojást, kapott a Steam fiókjára egy elismervényt erről. Egy másik ilyen elismervényt úgy lehet elérni, hogy végigjátsszuk a játékot kevesebb mint 5 halállal. Azonban van itt még más is, amit nagyon kevesen tudnak.

Ha összetörtük mind a 10 elrejtett tojást, és kezdünk egy új játékot, a moszkitós epizód előtti sötét alagút végén a tisztásnál ki fog nyílni a súlyos nagy zsilip, fölfedve egy szupertitkos útvonalat át a játékon (mellesleg a gyertyák is mind égni fognak a zsilip előtt). Az igazi jelentősége a tojatoknak tehát ez: ki lehet velük nyitni egy szupertitkos útvonalat. A szupertitkos útvonal szinte végig teljesen sötét, a csapdák mind a sötétben vannak elhelyezve, brutálisan nehéz (jómagam ötvenháromszor haltam meg). Sajnos alternatív befejezéshez nem vezet, de azért egyszer érdemes végigjárni.

Íme a szupertitkos rejtett útvonal:

 

 

Mindent összevetve: Az egyik legjobb játék, amivel valaha játszottam.

A bejegyzés trackback címe:

https://lambdateam.blog.hu/api/trackback/id/tr484465847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Night2 · http://game-sector.blog.hu/ 2012.04.22. 11:11:11

Reactor ajánlom kipróbálásra a Vessel c. játékot, hangulata néhol a Limbo-hoz hasonló!

Reactor 2012.04.22. 14:50:20

Vessel? Oké, kipróbálom :)

dexexe 2012.04.22. 21:16:01

a titkos pályának mi értelme van??nem látni semmit,igy élvezhetetlen,ezt nem gondolhatták komolyan...én tuti nem csináltam volna meg,de ugy vettem észre hogy semmi nem történt a végén

Reactor 2012.04.23. 04:23:22

Ennek a szupertitkos útvonalnak én se tulajdonítok túl nagy jelentőséget...bejártam, de mivel sokkal nehezebb, mint a hagyományos, még időt is veszítesz, ha arra mész. Arra gondolok, hogy esetleg van ott MÉG valami.

Valami, amit még nem láttunk...

Dark White · http://darkwhite.blog.hu/ 2012.04.24. 15:10:52

Limbo jaj de szeretem ezt a játékot :D

Frederick2 2021.02.25. 08:23:54

@Reactor: Ez picit OFF. Meg 4 éves podcast. De mivel megemlítenek benne téged, vagyis a munkásságodat, gondoltam, érdekelhet.

www.youtube.com/watch?v=KRZXQ6vFXB8&t=554s

Bár lehet, hogy hallottad már. 2 órás, de érdemes végighallgatni. Szórakoztató és tartalmas beszélgetés.
süti beállítások módosítása